PROČ MÁM RÁDA KOMU ZVONÍ HANA?

Vždycky mě bavil formát zvaný talk show, málokdy jsem ale byla coby divák spokojena s tím, co nabízí tuzemská (převážně televizní) produkce. Nemohla jsem se zbavit dojmu určité vtipnosti za každou cenu, přílišného prosazování se ze strany moderátora atd. Informativní hodnota a obsah za formou spíše pokulhával, což by se u tohoto formátu zkrátka dít nemělo. V duchu jsem volala po něčem lepším, originálnějším, asi i vyváženějším… Po něčem, co mě zvedne z křesla, vytrhne z všednodennosti a donutí přemýšlet, zároveň to ale zůstane zábavné. Nalezla jsem to až v divadle (jaké překvapení!), které se mi v té době zrovna stávalo domovem. A nebyla to přímo talk show, byl to tok-šok. Co to znamená?
S nápadem přišly herečky D21 Hana Mathauserová a Ivana Huspeková, které ve svém vlastním výtvoru dokázaly skloubit divadelní prvky či znaky tzv. performance s představením pozoruhodného hosta a otevřením tématu, které hýbe společností nebo by jí rozhodně hýbat mělo! Strhnou k sobě na pohovku hosta a s ním strhnou k tématu – pěkně naživo, tady a teď – i diváky. Ti pak hodinu nedýchají, nedutají (ale ano, smějí se!), pak jdou domů a v hlavách jim hučí jako v úle další zajímavé téma, se kterým se třeba ještě nesetkali, nebo ne v této podobě. Vyvstávají otázky a další podněty k rozhovorům a debatám. Z několika tematických večerů můžou kromě zážitků a informací diváci odejít obohaceni i o knihu, což je bonus, který lidově řečeno prostě chcete. A my taky. 
Po minulém dílu, který se věnoval tzv. Gaslightingu se spisovatelem Jakubem Stanjurou, který o tomto nepěkném fenoménu napsal bestseller Srpny, navážou dámy příbuzným tématem toxických vztahů / toxicity ve vztazích / destinace Toxicity, jak kdo chce. Tím nás všechny společně provede Honza Vojtko, psycholog, terapeut, spisovatel a člověk, který má performativitu zjevně v krvi, takže se k nám na jeviště skvěle hodí.
Tak se pojďte nechat strhnout! Další díl Komu zvoní Hana je tu už 18. dubna od 19:30.
– Kristýna Tejmarová –