MĚSÍC POHÁDEK, LEGEND I POHLEDŮ DO ZRCADLA

Počátek jara je tradičně spojen s několika významnými dny – vedle Světového dne divadla proběhne v březnu mimo jiné také Světový den poezie. V sezóně, kterou věnujeme právě poezii, se nám zdá příhodné oslavit takovéto svátky rovnou dvěma premiérami!

Nejprve nás čeká návrat poetické pohádky pro nejmenší Bajaja v režii Jakuba Šmída, v polovině měsíce navážeme autorskou inscenací Pohřben zaživa věnovanou Edgaru Allanu Poeovi. Režisérka Ewa Zembok slibuje spoustu poezie, tajemna, ale také mystifikace, která je tolik vlastní nám, Čechům. Jsme vlastně takový národ „pohádkářů”, a to ve více smyslech slova. Zbožnujeme pohádky, rádi si vyprávíme legendy a sem tam si i něco přidáme…

Milujeme příběhy se šťastným koncem, vyhledáváme domnělé spasitele, ale běda, když neodpovídají našim představám! To je pak šmahem odsoudíme. S tím souvisí naše pozvání na březnový dramaturgický úvod věnovaný inscenaci Emil čili O Háchovi a na reprízu Trnové koruny Karla Havlíčka Borovského, kterou po delší době zařazujeme do večerního programu. S nadsázkou pojatý a laděný portrét statečného novináře i občana, ale také nositele poněkud přehnané národní aureoly, uvidíte v novém obsazení.

Přijďte s námi snít, básnit a možná si i trochu zafabulovat. Jsme přece pohádkáři!
Vaše D21