DENÍK ZE ZAVŘENÉHO DIVADLA, vol. 9 – EMIL ČILI O HÁCHOVI

INSCENACE EMIL ČILI O HÁCHOVI BY DNES MĚLA PREMIÉRU 
 
Plná humoru, hudby, hořkých paradoxů a také, jak se ukazuje, v mnoha ohledech kontroverzní (aniž by na to jakkoli tlačila). Taková bude nová inscenace Divadla D21, která se právě rodí pod hravým a osobitým vedením Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského. O Emilu Háchovi i o této inscenaci by se toho dalo napsat mnoho, ale otázkou zůstává, jak to udělat a přitom vás, jakožto budoucí diváky nepřipravit o překvapení… 
 
Herečky Ivana Machalová a Hana Mathauserová, které v inscenaci zastávají hned několik různých rolí. Foto: Milan Hajn


Už samotný vizuální materiál, tedy jakási průvodní propagační fotomontáž, vzbudila očekávání a na sociálních sítích jisté kontroverze a debaty, místy dokonce i odsudek by se našel…, a to inscenaci dosud nikdo neviděl. 
Zajímavé na tom je především to, jak úzce souvisí tyto drobné spory s obsahem samotné inscenace. Ta totiž není pouhým nudným životopisem doktora Emila Háchy, naopak, dokonce je také sondou do duše každého z nás, kteří si říkáme Češi (nebo to o nás častěji říkají druzí?). Zabývá se z různých úhlů pohledu, zkratkovitě i do hloubky, ale především velmi zábavnou formou, různými prohlášeními, odsudky, a nakonec i falešnými sympatiemi či antipatiemi. Tvůrčí tým (do něhož počítáme i herce) zhusta pokládá svým dílem dost vtipné i palčivé otázky, ale k nalezení odpovědí už samozřejmě potřebuje vás, diváky.
 
Velkou roli v inscenaci s kabaretními prvky hraje hudba, pod kterou je podepsaný Daniel Čámský. Foto: Milan Hajn

Inscenace však nemíří pouze k prvoplánové Háchově „rehabilitaci“, byť mu je jí v některých kruzích stále třeba, ale tvůrci cílí v obecné rovině i na náš vybájený „zemský ráj to napohled“, který máme koneckonců v podtitulu letošní sezóny… A samozřejmě – Emilu Háchovi vzdávají hold za jeho osobní odvahu, pro jeho inteligenci, smysl pro humor a připomínají mj. zásluhy na záchraně mnoha lidských životů… Proti tomu staví jakýsi náš lidový “chytrý humor”, který si mnozí z nás až podezřele přivlastňují… Emil čili o Háchovi nevtíravě bojuje proti zjednodušování, nálepkování a jednostrannému přikyvování či naopak odsuzování, proto by vlastně byla škoda se těchto nešvarů dopouštět přímo vůči ní…
 
Budeme moc rádi, když tedy nebudete soudit bez znalosti a když se do D21 přijdete podívat! Až to půjde. Stojí to za to – a vy možná ani netušíte, jak rádi si o tom s vámi po představení popovídáme.