DENÍK ZE ZAVŘENÉHO DIVADLA, no. 10 – TAK TROCHU JINÁ AMERIKA

Navzdory všemu jsme opět začali zkoušet. Tuto sezónu – nesezónu s podtitulem „Zemský ráj to napohled“ již počtvrté a naposled. A co to bude tentokrát? Nic menšího než AMERIKA (podle) Franze Kafky. Tento román, kteří mnozí literární vědci, kritici, ale i čtenáři označují za autorův vůbec nejlepší, se původně jmenoval Nezvěstný, my jsme se však přiklonili k pozdějšímu a známějšímu názvu. Adaptace vznikla přímo pro naše divadlo a na svědomí ji má režisér Ondřej Štefaňák z Divadla X10 a dramaturgyně Bára Hančilová, které u nás tímto poprvé a slavnostně vítáme a přinášíme vám pár dojmů z první čtené zkoušky.
 
Na samém začátku jsme (řádně otestování a vybaveni respirátory či nanorouškami) usedli nad černou kávou u našeho kulatého stolu v místnosti zvané „Parkeťárna“, která slouží jako zkušebna a šatna zároveň. Mimochodem, černá káva nebo káva obecně bude v inscenaci hrát nemalou roli, jak jsme se dozvěděli od režiséra Ondřeje. Pak už nás společně s dramaturgyní Bárou a výtvarnicí kostýmů Lenkou Odvárkovou (Utrpení mladého Werthera, Zločin a trest) zahrnuli informacemi a souvislostmi a především velmi konkrétními představami, inspiračními zdroji a zajímavostmi nejen z Kafkova života, ale vůbec nás uvedli do kontextu.

Inscenační tým a herci se setkali na první čtené zkoušce s respirátory a čerstvými negativními testy v “Parkeťárně”.


Věděli jste například, že Franz Kafka v Americe nikdy nebyl, ale jako spisovateli obdařenému velkou fantazií mu to pochopitelně vůbec nebránilo v jejím vykreslení? S polohou jednotlivých států a měst na mapě si příliš hlavu nelámal a jednoduše si stvořil svou vlastní – tak trochu jinou Ameriku. Docela dobré řešení, nemyslíte? Kdyby každý z nás uměl psát jako Kafka, možná bychom si všichni mohli unikat do nějakých alternativních realit a paralelních světů… Možná je ale dobře, že tato výsada patří spisovatelům a my se musíme spokojit s úniky čtenářskými a diváckými.

V roli Karla Rossmana se představí Hasan Zahirović.
 
Na „Kafkovu Ameriku podle Štefaňáka“ si k nám budete moct zajít od 30. dubna, samozřejmě, pokud to dovolí aktuální opatření. V ústřední roli „everymana“ Karla Rossmana uvidíte Hasana Zahiroviće a v mnoha dalších, nikoli méně významných úlohách, se bude střídat skoro celý soubor D21 (Marek Zeman, Stela Chmelová, Hana Mathauserová, Samuel Neduha a Petr Pochop). Těšíme se!